Achter voormalig café
In d'n Engel
Zeelst, Veldhoven

Veldhovense bierbrouwerij is Veldhoven 100

Beeldmateriaal

Alcholische passie in een flesje

Alcoholische passie in een flesje

"De cirkel is rond." Patrick en Ellen Verhoeven zijn in Binnenweg 9 hun eigen brouwerij gestart. Daarmee heeft Veldhoven weer een eigen bierbrouwerij.

VELDHOVEN - "De Veldhovense Bierbrouwerij! Dat is de naam van onze brouwerij." Aan het woord Ellen Verhoeven. Zij vertelt dat het starten van een eigen brouwerij, met eigen biertjes, een langgekoesterde wens is. "We brouwen al jaren zelf een biertje. Toen onze dochter Amber werd geboren hebben we een speciaal amberkleurig biertje gemaakt. Iedereen die op kraamvisite kwam kreeg een biertje in plaats van beschuit met muisjes."

Passie

De Veldhovens Bierbrouwerij gaat 4 bieren brouwen. 2 zijn al bijna zover dat ze gebotteld kunnen worden. "Meer dan een jaar hebben we erover gedaan. Het ontwikkelen van recepten en daar de ingrediënten bij zoeken kost veel tijd. Mijn passie is bier maken en die passie wil ik terug laten komen in het bier."

Op orde

Om bier op grotere schaal te kunnen brouwen moest eerst het een en ander geregeld worden.Patrick Verhoeven: "Het plaatsen van een pand en een heleboel vergunningen moesten er komen, maar die zijn allemaal op orde nu. Dus zijn we gestart en over een paar weken zit ons eigen bier in een flesje. We houden het volledig in eigen beheer, van zaadje tot in de fles."

Cirkel

Samen moeten ze lachen om de geschiedenis. "We wonen in de Binnenweg 9. Op deze plek werd in 1850 ook bier gebrouwen. In die tijd had je in Veldhoven meerdere huiscafés, tafels en stoelen waar mannen 's avonds samen kwamen om een biertje te drinken. Uit documentatie blijkt dat hier Café De Engel heeft gezeten, daarna Café De Valk. En nu wordt er op hetzelfde adres, meer dan een eeuw later, weer bier gebrouwen. De cirkel van de Binnenweg 9 is weer rond."

Criminaliteit

Alles geregeld, moest er nog een naam komen. "Wat is nu een leuke naam als je in de bar zou zitten en een biertje gaat bestellen? Zodoende kwamen we op Boefke. Het Boefke van Veldhoven. Het Boefke van Verhoeven. Doe mij maar een boefke! Van daaruit hebben we de namen verzonnen voor onze nieuwe biertjes, telkens met een knipoog naar de criminaliteit, zoals Verbitterde Weduwe; een beetje een bitter amberkleurig biertje en te drinken is bij elke gelegenheid.En Witte Boorden Crimineel is een wit biertje wat gekoeld lekker weg drinkt op een warme zomeravond. Het zijn niiet zomaar biertjes, maar biertjes met gevoel. Mijn passie in een flesje."

https://www.veldhovensweekblad.nl/nieuws/human-interest/132401/alcholische-passie-in-een-flesje-

 

 

Witteboordencrimineel aan bod in cafés in Zeelst

Witteboordencrimineel aan bod in cafés in Zeelst

Witteboordencrimineel aan bod in cafés in Zeelst

VELDHOVEN - De bierkaart van de Zeelster horeca wordt verrijkt met De Verbitterde Weduwe en de Witteboordencrimineel. Maandag start Patrick Verhoeven met de promotie van de passie van zijn vrouw Ellen. "Alle kroegen in Zeelst hebben het voornemen om onze bieren te serveren."De brouwerij ligt achter hun woonhuis aan de Binnenweg. Centraal in de ruimte staat de brouwketel met een inhoud van 230 liter. Ernaast staan vier gist/lagervaten te glimmen. Dankzij de vier vaten kan het echtpaar elke week ruim vijfhonderd flessen bottelen. Vrijdag was het echtpaar druk met het afvullen van flessen Witteboordencrimineel.

Boefke
Brouwmeester Ellen, die het initiatief nam tot de start van de brouwerij, heeft haar hele ziel en zaligheid liggen in de receptuur. ,,Ik ben er wel een jaar mee bezig geweest. Gaandeweg krijg je steeds meer kennis van de grondstoffen en wat de kruiden precies doen. Ook de apparatuur leren we beter kennen. Daardoor zal het vanaf nu wel sneller gaan om met iets nieuws te komen. Je moet je steeds blijven ontwikkelen", beseft ze. Het recept van het Boefke is dan ook al bijna klaar. Aan het eind van dit jaar komt de brouwerij ook nog met een vierde bier: Zwaar Delict. Dit is het zwaarste van de vier bieren. Ellen: ,,We hebben de bieren namen gegeven waarvan we denken dat mensen die leuk vinden om in een kroeg te bestellen."

"We doen hier alles zelf, van het vullen van de brouwketel tot het zetten van een stempel op de kroonkurk", zegt Patrick. "Het is onze hobby. We vinden het leuk om dit samen te doen", zegt het echtpaar. Afval levert de passie van Ellen niet op. Het moutafval van het brouwproces, de bostel, gaat naar de kippen, die daar inmiddels gek op zijn.

Normaal wordt er elke zaterdag bier gebrouwen. Maar deze zaterdag voor een keer niet, want om 14.15 uur komt burgemeester Jack Mikkers de Veldhovense Bierbrouwerij officieel openen.

https://www.ed.nl/veldhoven/witteboordencrimineel-aan-bod-in-cafes-in-zeelst~a4d7547a/

 

 

Er wordt weer bier gebrouwen in de Binnenweg achter het pand rechts op de foto

Er wordt weer bier gebrouwen in de Binnenweg achter het pand rechts op de foto

In het verleden werd er in Zeelst bier gebrouwen. Na 1900 waren de brouwerijen allemaal weer verdwenen. Na meer dan een eeuw gaan Ellen Verhoeven – Jannes en Patrick Verhoeven  beginnen  in een nieuw gebouwde brouwerij achter hun huis aan de Binnenweg 9.

Voordat ze commercieel begonnen hebben ze jarenlang ervaring opgedaan met het brouwen van kleine hoeveelheden bier en inmiddels is de brouwketel van 200 liter met bijbehorende tanks geïnstalleerd. Als het goed gaat kan de capaciteit nog worden opgeschaald.

Op zaterdag 11 maart is begonnen aan een eerste brouwproces dat ongeveer 7 weken duurt. Elke week wordt een nieuw proces opgestart, zodat vanaf eind april elke week rond de 600 flesjes worden geproduceerd. Elke week kan dat een ander bier zijn, afhankelijk van het recept dat is gevolgd. De Verhoevens mogen niet zelf verkopen aan particulieren, maar de Zeelster horeca heeft al belangstelling getoond en zal deze soorten op hun bierkaart opnemen.

Het brouwproces
Vier moutsoorten (granen die een speciale behandeling hebben ondergaan) worden grof gemalen (schroten) en met water in de brouwketel gedaan. In de ketel doorloopt het mengsel een schema van 5 gangen met verschillende temperaturen en tijdsduren. Dit wordt maischen genoemd. De suikers worden onttrokken aan de mout en zo ontstaat de wort.

Gisten en bottelen
De graanresten worden er nu uitgefilterd en aan de wort worden twee soorten hop en kruiden toegevoegd. Dan gaat de vloeistof na toevoeging van gist in een gisttank waarbij de temperatuur constant wordt gehouden. De suikers worden nu omgezet in alcohol. Daarna blijft het nog ongeveer 2 weken in de lagertank om te rusten alvorens het wordt gebotteld. Het bier in de flesjes is na 2 à 3 weken gereed voor consumptie.

Historie
Het statige pand aan de Binnenweg dateert van voor 1850 en was het café aan huis ‘Den Engel’ van Antonius Janssens. Na zijn dood is 1867 wordt het café nog enkele jaren gerund door zijn vrouw en kinderen, maar het wordt in 1869 verkocht. De nieuwe eigenaar wordt kleermaker Antonius Eliens. In 1881 vraagt hij een drankvergunning aan en noemt zijn café ‘De Valk’.

https://www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl/overi/bierbrouwerij-terug-in-zeelst/